Ud i byen

Ny moderne by i Den Gamle By

Med en ny bydel nærmer Den Gamle By i Aarhus sig det moderne samfund. Der bygges og indrettes på livet løs, så bedsteforældre kan invitere deres børn og børnebørn ind og se Danmark, som det så ud på deres tid for mindre end et halvt århundrede siden.

Af Camilla Thorsø Lund

Undskyld vi roder”-skiltet fylder meget i det ellers så idylliske bybillede af bindingsværkshuse og skæve brostensgader i Den Gamle By. Byggeriet af Den Moderne By er i fuld gang, og resultatet bliver en rekonstruktion af bybilledet fra år 1900 til 1974.

Den Moderne By bliver bygget i forlængelse af resten af Den Gamle By. På trods af byggerodet lader de ansatte, dyrene eller turisterne sig ikke mærke af de store kraner og lastbiler.

Ifølge kunst- og arkitekturhistoriker Anne Cathrine Lorentzen bliver Den Moderne By en helt ny museumsform, fordi flere af gæsterne vil kunne genkende deres eget liv i udstillingerne.

Vi kan binde generationer sammen og skabe samtale på tværs af dem,” siger Anne Cathrine Lorentzen.

 

En svunden, men genkendelig tid

Selv om 1970’er-samfundet ikke ligger mange årtier tilbage, mener Anne Cathrine Lorentzen, at mange elementer fra fortiden hurtigt går i glemmebogen. Derfor er ønsket med den nye bydel, at generationer kan mødes, så det i høj grad også bliver de besøgende, der kommer til at fortælle, hvad de kan huske fra dengang.

Vi forventer ikke, at det kun bliver de museumsansatte, der kommer til at tale. Det vil nok nærmere være gæsterne, der har behov for at fortælle om dengang. De besøgende bliver bragt i spil, og folks sanser bliver aktiveret, når de kan sætte sig i møblerne, bladre i blade og læse aviser fra dengang,” siger Anne Cathrine Lorentzen.

Ønsket med den ny bydel er at genskabe et brokvarter i en dansk købstad, og i Den Moderne By står Sønderbrogade allerede som en tidsboble fra 1970’erne med plakatmuseum, radio- og TV-butik, kunstmuseum og en pavillon tilbage fra museets tilblivelse. 

De gamle fjernsyn, grammofonplader og det gyldne teaktræ værner om 1970'erne, og ud af højtalerne spiller The Beatles. Butikken Pouls Radio fandtes oprindeligt i Holstebro, men nu er den åbnet som museumsbutik i Den Moderne By.

I kollektivet og på byggepladsen

Anne Cathrine Lorentzen arbejder lige nu med indretningen af de ti lejligheder i bydelen. Hver enkelt lejlighed skal vise, hvordan mennesker levede i 1970’erne. I lejlighederne vil kernefamilien, hippieparret, de tyrkiske gæstearbejdere og andre stereotype familieformer være repræsenteret.

En af lejlighederne skal vise, hvordan et kollektiv boede dengang. Anne Cathrine Lorentzen har kontakt med fire personer, der dengang boede sammen i et kollektiv, og de donerer alt fra fotos og bøger til sykurve med strikketøj. En af dem er Vibeke Rygaard, som efter at have læst et opslag fra Den Gamle By meldte sig som kollektivinformant.

Jeg har det mærkeligt med, at min lejlighed kommer til at stå her som museumsgenstand. Jeg har haft søvnløse nætter over, at mit liv skulle stå hernede på museet i hundrede år. Men det er meget spændende at være med til,” siger Vibeke Rygaard.

Håndværkerne arbejder på højtryk på at forene husene fra Hjørring, Helsingør, Horsens, Viborg og København til et typisk brokvarter i en dansk købstad i 1970’erne.

Tømrersvend Lars Jacobsen er enig i, at det er spændende at være med til at genskabe fortiden gennem byggeriet. Han har arbejdet i Den Gamle By i otte år, og bygger lige nu på livet løs på Den Moderne By. For at gøre husene så autentiske som muligt bruger håndværkerne gamle teknikker ved opførelse og vedligeholdelse. Håndværkerne skal derfor kende til mere end hundrede år gamle håndværksteknikker.

Man får lov til at bruge gammelt værktøj og ældre håndværksteknikker. Det er ikke mange steder, man får lov til det i den virkelige verden,” siger Lars Jacobsen.

 

Levn fra nutiden

Den nye bydel viser Danmark helt frem til 1970’erne, og dermed er Den Gamle By ikke mange år fra museumsudstillinger som viser boligkultur og levemåder fra nutiden. Det har de ansatte allerede gjort sig tanker omkring, og måske bliver det aktuelt at gemme ting fra 2010’erne:

Hvis der nu er en kæde, som skal have nyt image, eller en 7-Eleven, som skal lukkes ned, så kan vi være helt sikre på, at vi har alle de genstande, som faktisk var der. Så kunne vi fryse nutiden ved at opbevare det i måske 20 år for så at udstille det,” siger Anne Cathrine Lorentzen.

Den nye bydel forventes at stå færdig i 2014.

 

Refleksionsrapport, Ud i byen

One thought on “Ud i byen”

 1. Hej Camilla

  Det er en god og gennemarbejdet artikel du har skrevet, den er let at forstå og man har lyst til at læse den til ende.
  Du har en god rubrik, der måske kan strammes sprogligt, så du undgår at skrive ‘by..by’. Til gengæld for du vist kontrasten mellem moderne og gammel allerede her = stærk vinkling.
  Gode billeder og lækre billedtekster dertil. Især billede 1 af skellet mellem ny og gammel by, og den baggrundsoplysende tekst til billede 3.

  Det eneste artiklen for alvor mangler, er de små observationer og det modige sprog til at beskrive dem. Du viser især i mellemrubrikkerne at du har godt styr på sproglige virkemidler; jeg kunne godt tænke mig at du brugte den evne flere steder i artiklen.

  Vinklen er god, og du holder dig til den gennem artiklen. Det er rart for læseren.
  Kilderne er bundet fint sammen, og der er et godt flow gennem artiklen. Det er næsten ligesom selv at gå rundt på byggepladsen, og så tilfældigt støde ind i og snakke med menneskerne der – god formidling! Og så er det godt at du åbner og lukker med AC Lorentzen.

  Dit sprog er uhyggeligt sikkert, og jeg har ingen småting at påtale. Til gengæld kunne jeg godt tænke mig at du tog større chancer, skrev lidt modigere og vildere. Især når du har så frie tøjler som med denne opgave.

  Til sidst er det fantastisk at du lader 2014-detaljen stå helt alene til sidst – det er en vigtig information, men den hører helt rigtigt hjemme uden for brødteksten – godt set og eksekveret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.